Direktlänk till inlägg 26 februari 2019

Vitaminer och mineraler - Funktion och bristsymtom

Av Michael Håkansson - Tisdag 26 feb 13:44


  

Har du någon gång funderat över vitaminer och mineraler och vad de gör i din kropp och vilka tecken som kan ses vid brist på någon eller flera av dessa? För att ni ska få en bättre förståelse för vad vitaminer och mineraler är och vad brist kan leda till, så har jag låtit sammanställa en liten Bibel över vilken viktig betydelse dessa har för att kroppen överhuvudtaget ska kunna fungera.


Brist på vitamin och mineral är idag väldigt vanligt och ligger bakom många besvär som ofta kan förbättras med ett kosttillskott i någon form. En slarvig kostföring med dålig mat, snabbmat och färdigfabricerad mat drar sitt strå till stacken när det gäller brister.


Sen har vi dem med tarmsjukdom som exempelvis har celiaki (reducering av tarmslemhinnan - kallas villus atrofi) uppstår en svält och utarmning i kroppen av dessa livsviktiga ämnen. Ett exempel: Hos en frisk person motsvarar ytan för tarmens näringsupptag (slemhinnan) ytan av en tennisplan, men hos en person som skadats och utvecklat celiaki motsvarar kvarvarande ytan för näringsupptag ett ishockeymål.


Gluten i bröd och mjöl orsakar dessa skador på tarmen som är kroppens absolut viktigaste organ för att vi ska kunna leva. En slemhinna i tarmen som är slät, det vill säga avsaknad en fungerande slemhinna för att kunna suga upp och ta upp näring gör att födan passerar rakt igenom utan att födan tillgodogörs, brister uppstår och med detta följdsjukdomar oftast det som kalla autoimmuna sjukdomar.


Dom som fått allvarliga följdsjukdomar kan inte räkna med att skadorna av dessa återgår vid en glutenfri kost, men man häver grundorsaken och risken att drabbas av fler följdsjukdomar. Vi förses ofta med informationen att endast 1 % (en) skulle lida av detta, sanningen är en helt annan.


Läkemedelsbolagen håvar in miljarder och åter miljarder på alla följdsjukdomarna där givetvis även läkarkåren har sin procent på förskrivna läkemedel. Man kan inte gå ut och erkänna detta för en hel näring från jordbruk till konsument skulle raseras med ekonomisk katastrof som följd.


Tänk själva en stund, för i de länder man inte brukar högraffinerat spannmål eller inte använder tillsats av rent gluten i livsmedel samt processad modern komjölk, så finns knappt några av våra sjukdomar eller moderna sjukdomar vi dras med i västvärlden.


Har du ingen fungerande tarm- fungerar inte kroppen- ej heller huvudet. Tarmen är kroppens motor.


Med erfarenheterna från den omfattande research jag gjort runt gluten, kan jag direkt påstå:

Det är inte en fråga OM du drabbas...utan frågan är NÄR skadorna av spannmål/processat mejeri visar sig under livet som små åkommor eller större besvär.


Sedan har vi ytterligare ett dilemma och det är att kommersiellt odlade grönsaker, rotfrukter och frukt är väldigt näringsfattigt idag mot för exempelvis 50 år sedan. Efter hand som odlingsjorden utarmas på viktiga mikronäringsämnen och konstgödning används, blir det inga näringsrika grödor längre.


LÄS-TÄNK-FÖRSTÅ ! För budskapet vidare!


Här nedan följer en sammanställd förteckning:


A-vitamin. Brist visar sig som svårigheter att se i dålig belysning och i mörker. Torr hud, hudsprickor, infektioner, trötthet, viktförlust, inflammerade slemhinnor, njursten, dålig hårkvalité och ögonirritation. Brist kan bero på dålig fettabsorption, överaktiv sköldkörtel, diabetes, leverbesvär eller protein- järn- eller zinkbrist. Vitaminet behövs vid celldelningen av celler som ingår i immunförsvar, slemhinnor och hud. Det deltar i bildningen av slem i slemhinnorna, t.ex i lungorna. Vitaminet, i form av retinal, ingår i ögats stavar som behövs för mörkerseendet.

Vitaminet är även viktigt för tillväxten och utvecklingen av fostret under graviditet. Betakaroten är en antioxidant.


D-vitamin. D-vitaminbrist leder även till låga kalciumhalter i nervsystemet vilket kan orsaka svåra kramper. Lättare D-vitaminbrist kan vara en orsak till den höga förekomsten av benskörhet i Sverige. Ett lågt intag av vitamin D under det första levnadsåret kan öka risken för utvecklande av typ-1-diabetes.


Tidiga symtom på brist är retlighet, insomningssvårigheter, dålig aptit, kalciumbrist, engelska sjukan, urkalkning, kramper och närsynthet, tandskador, energiförlust, tandlossning, närsynthet, nervositet, lättretlighet, utveckling av närsynthet, blodsockerproblem, trötthet, snabb puls (kan även bero på kaliumbrist). Ospecifika muskelsmärtor kan vara ett symptom på D-vitaminbrist.


Långvarig brist ger rakitis (engelska sjukan) hos barn och benskörhet (osteoporos) hos vuxna (osteomalaci), som karaktäriseras av en otillräcklig upplagring av kalcium och fosfor i benstommen. Hos barn blir benstommen mjuk och böjlig, fontanellen sluter sig mycket långsamt och barnets huvud blir större än normalt. Barnet blir hjulbent eller kobent, revbenen degenereras med insjunken bröstkorg som följd. Tänderna kommer sent och utvecklas dåligt. Mineraliseringsstörningar i tandemaljen.


Hos flickor/kvinnor som haft rakit kan bäckenet deformeras och detta kan leda till svåra och besvärliga förlossningar (barnet kan fastna vid förlossningen), därför bör barnmorska undersöka detta om kännedom finns om genomgången rakit.


Vårt lager av D-vitamin som vi bygger upp under sommarmånaderna förbrukas på c:a 2 månader, beroende på mängden tillfört kalcium - mindre kalcium leder till ökad D-vitaminförbrukning. Detta innebär att personer som stannar hela vinterhalvåret i norden behöver tillförsel via kosten under dessa månader. En semester till sydliga breddgrader kan fylla på förrådet. För barn från 4 veckor till 2 år rekommenderas att extra D-vitamin tillförs i form av AD-droppar eller D-droppar. Personer med ljusare hy bildar mer D-vitamin i huden än de med mörkare hy.


E-vitamin. Fungerar i kroppen som antioxidant och skyddar andra ämnen som lätt oxideras, t.ex fleromättade fetter samt vitaminerna A och D. Denna egenskap resulterar dock i att stora mängder vitamin E kan försvinna vid livsmedelshanteringen. Oxiderat vitamin E kan återfå sin tokoferolform med hjälp av bl.a vitamin C. Vitamin E skyddar de fleromättade fettsyrorna i cellmembranen från oxidation och minskar risken för ischemiska hjärtsjukdomar genom att skydda lipoproteinet LDL mot oxidation.


Vitaminet skyddar även skelettmusklerna, nervsystemet och ögats retina mot oxidation genom att oskadliggöra så kallade fria radikaler. Vitamin E är även viktigt för immunförsvaret. Brist på vitamin E är väldigt ovanligt hos människor. För tidigt födda barn och personer med leverskador, glutenintolerans och/eller kronisk diarré utgör riskgrupper för E-vitaminbrist. Bristsymptom inkluderar nedsatta reflexer, nedsatt rörelseförmåga hos ögonen samt muskelsvaghet. Vitamin E-värden lägre än 5 mikrogram per milliliter i blodplasma indikerar ett för lågt intag.


Symtom: led- och muskelsmärtor, hjärt- och cirkulationssjukdomar, ledbesvär, dermatit (hudbesvär), eksem, torrt hår, håravfall, mensproblem, PMS, klimakteriebesvär, infertilitet, övervikt, matsmältningsstörningar, förstorad  prostata, allergi och åderbråck.


Fel i fettupptaget och överdrivet intag av vegetabiliska oljor, järn och acetylsalicylsyra kan ge brist.


K-vitamin. K-vitamin är ett fettlösligt vitamin och det behövs för regleringen av blodets koagulation, men hjälper också till att bygga upp skelettet. Intresset för vitamin K har ökat under de senaste åren, dels i och med att nya funktioner identifierats, men också för att ny analysmetodik bidragit till mer tillförlitliga bestämningar av förekomst i livsmedel och metabolism i kroppen.


Många livsmedel innehåller detta vitamin: K1-vitamin – fyllokinon – finns i gröna växter såsom brysselkål, broccoli, spenat, sallad och kål. K2-vitamin – menakinon – bildas av bakterier i tarmen och finns i vissa livsmedel såsom njure, ägg, lever och ost. Natto – jästa sojabönor – är speciellt rik på K2-vitamin. I vår kropp ombildas de olika typerna av K-vitamin till en form som kroppen kan tillgodogöra sig, menakinon-4.


Läkemedel och vissa kosttillskott innehåller ett syntetiskt K-vitamin, menadion, som även kallas K3-vitamin. Det är vattenlösligt och kan till skillnad från naturligt K-vitamin vara giftigt i större doser.


Funktion: Efter som det normalt bildas vitamin K av bakterierna i tarmen medför det att det är mycket sällsynt med brist på vitamin K. De enda som egentligen behöver ett tillskott av vitamin K tillskott nyfödda barn, eftersom tarmen direkt efter födseln är steril och därför saknar de bakterier som kan bilda vitamin K.


För lite vitamin K kan orsaka blödningar hos barn och därför ska alla nyfödda barn få en spruta med 1 mg vitamin K direkt efter födseln. Det finns tre ämnen i denna grupp: K1 (fytylmenacinon) och K2 (menakinon) är naturliga och kan skapas av tarmfloran. K3 (menadion) är syntetisk. Vitamin K1 från växter tas upp i den övre tarmkanalen och behöver gallsalter för att absorberas. Vitamin D är involverad i syntesen av osteokalcin som det finns stora mängder i ben.


Vitamin K är särskilt viktigt för att frakta mineralet kalcium till skelettet och bidrar därmed till att bibehålla normal benstomme. K-vitamin fungerar genom att det aktiverar en rad proteiner på olika ställen i kroppen. Denna aktivering leder till att proteinerna kan binda till sig kalcium. Man har upptäckt 14 olika proteiner i kroppen som behöver K-vitamin. Dessa finner vi bland annat i njurar, benvävnad och blodet.


Vitamin K medverkar till att det i levern bildas protrombin, ett ämne med en koagulerande verkan. Vid underskott förlorar blodet sin förmåga att koagulera och blödningar kan inte stoppas. Antibiotikabruk, diarré och en gallblåsa som fungerar dåligt gör att kroppen förlorar K-vitamin.


Bristsymptom: Blödningssjukdomar, näsblod och osteoporos.


Vitmin B1. Symtom på brist är trötthet, försämrad koncentrationsförmåga, dåliga nerver, neurologiska besvär, muskelsvaghet, irritation, dålig aptit, förstoppning, hjärtproblem, sviktande känslomässig balans, sömnlöshet, glaukom, lågt blodtryck, blodbrist, nedsatt ämnesomsättning, andnöd, hjärtklappning, muskelsvaghet, utmattning, huvudvärk, sjösjuka, åksjuka, aptitlöshet, viktminskning, bränningar i händer och/eller fötter med myrkrypningar och sviktande muskelkoordination samt matspjälkningsrubbningar. Svår brist kan ge en nervsjukdom som heter beriberi. B1 är även viktigt för normal funktion av nerver och hjärna, reglering av hjärtfunktionen och pulsådrornas spänningstillstånd samt reglering av magens saltsyreproduktion och främjande av tarmens peristaltik.


Om bristen förekommer under uppväxttiden kan den förorsaka underutvecklade läppar och förstorat hjärta.

Detta vitamin är viktigt vid förbränningen och omsättningen kolhydrater. Stärker blodcirkulationen och bildningen av magsyra. Nödvändigt för hjärna, hjärta och muskler, normal hjärn- och nervfunktion och förbättrar inlärnings- och uppfattningsförmågan. B1 reglerar även magens saltsyreproduktion och främjar tarmens peristaltik samt har inflytande på lever och bukspottskörtelns funktioner.


Vitamin B2. Bristsymtom: sprickor i mungiporna, sårig hud kring näsborrarna, akne, rosacea, rynkor på överläppen. Överkänslighet för ljus, rinnande ögon, känsla av grus i ögonen. Muskelsvaghet, mental apati, klåda i slidan och varma fötter. Kliniska tecken är magentaröd tunga, sprickor i läpparna och mungipor, sömnlöshet, överkänslighet mot ljus, yrsel, rysningar och darrningar, mental slöhet, lesioner i ögonen, ögon som är vattniga och blodsprängda, oren hud, som fjällar och visar uppsvullna ytliga blodkärl och talgknutor, håravfall, svinkoppor (impetigo vulgaris). Degeneration av nervvävnad, fettlever och oregelmässig hjärtrytm. Brist på B2 Förekommer och uppträder ofta vid hypoglykemi, diabetes, grå och grön starr, sår på hornhinnan och vid låg sköldkörtelaktivitet. Rödvioletta läppar och tunga kan också vara bristsymtom. Behövs för förbränningen av kolhydrater, protein och fett.


Vitamin B3. Matsmältningsproblem, tjocktarmsinflammation, yrsel, irritation, dåligt minne, sömnlöshet, irritation, illamående, uppkastningar, huvudvärk, migrän och Menières sjukdom. Hypoglykemi och höga kolesterolvärden. Ångest, rädsla, misstänksamhet, melankoli, depression, huvudvärk, sömnlöshet, kraftlöshet, förvriden verklighetsuppfattning, omoraliskt uppförande (det vill säga psykisk påverkan av bristen som i sin tur påverkar individens omdöme och beteende), schizofreni, brännande känsla i kroppen, jordgubbsröd tungspets, med vit beläggning på själva tungan med revor ned längs mittlinjen samt avtryck av tänderna längs tungranden, mycket dålig andedräkt, smärtor i munnen, svullet och ömmande tandkött, smärtor i underlivet, eksem och hudinflammationer.


Svår brist orsakar *pellagra (allvarlig sjukdom). Om kosten innehåller tillräckligt med protein tillgodoses vitaminbehovet då tryptofan omvandlas till B3 i kroppen. Även B2 används för att täcka niacinbrist (B3). B3 är nödvändigt för frisk hud, tunga och matsmältningsvävnad, bildning av röda blodceller samt syntes av exempelvis kortison, insulin och sexhormoner. Den mentala följden av B3-vitaminbrist liknar starkt schizofreni.

*Den dödliga formen för B3-brist orsakar sjukdomen pellagra (pellagra = torr hud), som karaktäriseras av de fyra D:na: dermatit (hudinflammation), diarré, demens (slöhet) och död.


Vitamin B5 - pantotensyra. Bristsymtom är: trötthet, utmattning, sömnlöshet, depression, irritation och oro. Bristande muskelkoordination, kraftlösa muskler, kramp, ledsjukdomar brännande fötter med ömma hälar. Nedsatt funktion av binjurarna kan leda till smärtor över ländryggen. Allergi, oregelbunden hjärtverksamhet och upprepade sjukdomar i andningsorganen. Lågt blodtryck. Hypoglykemi och nedsatt tolerans mot socker. Även aptitlöshet, kräkningar. Brist påverkar binjurebarken, nervsystemet, hud och hår. Andra symtom är sömnrubbningar, personlighetsförändringar, buksmärtor, domningar och nedsatt känsel i händer och fötter, koordinationsstörningar och nedsatt produktion av antikroppar.


B5 finns i alla celler som en beståndsdel i det viktiga co-enzymet A (CoA). Vitaminet påskyndar celltillväxten och stimulerar på så sätt sårläkning, reparation av skador på hud och slemhinnor. Det fungerar även som antioxidant.


Vitamin B6 - pyridoxin. Bristsymtom är: retlighet, depressioner, aptitlöshet, sömnlöshet, kramper, håravfall, trötthet, migrän, pms, sprickor i läppar och hudförändringar, ledsjukdomar, ödem, premenstruella kramper, anemi, allergier och besvär med blodsockerhalten. känslolöshet och kramper i armar och ben, neurologiska störningar.

Depressioner hos kvinnor som använder p-piller. Illamående på morgnarna hos gravida kvinnor. Åderbråck och hemorrojder. Bristande förmåga att komma ihåg drömmar. Sömnlöshet och narkolepsi.  Geriatriska besvär. övervikt p.g.a vätskeansamling i kroppen (ödem).


Andra tecken är fjällbildning i hårbottnen, kladdig fjällbildning i hårfästet, omkring ögonbrynen och näsan samt bakom öronen, revor, rispliknande streck, omkring mun och tunga och på händerna. B6-Vitamin (pyridoxin) är ett samlingsnamn för flera olika former av vitaminet och behövs bl.a för omsättning av kolhydrater och aminosyraomsättningen (en aminosyra är en mindre beståndsdel av protein) och har betydelse för exempelvis nervernas funktion.


Pyridoxin är också nödvändigt för transport av mineralämnen genom cellmembranen samt för omvandlingen av aminosyran homocystein till cystein, vilken annars ökar risken för blodproppsbildning. Vitaminet deltar i omvandlingen av protein till olika signalsubstanser som serotonin, dopamin och adrenalin. Premenstruella besvär har med viss framgång kunnat behandlas med höga doser pyridoxin genom att vitaminet ökar halten magnesium i de röda blodkropparna.

Vitaminet absorberas i övre delen av tunntarmen och omvandlas till coenzym i tunntarmscellerna. Kroppens lager av vitamin B6 är små, högst koncentration finns i lever, hjärta och njurarna.


Vitamin B9 - folsyra. Bristsymtom: trötthet, ömmande, svidande läppar, sår i munnen och rodnande tunga, håravfall och för tidigt grånande hår dålig aptit, mun-, läpp- och tungproblem, diarré, ödem, menstruationsproblem, hud (vita fläckar – vitiligo) och hårproblem, huvudvärk, gikt, andnöd, svindel, apati, sömnbesvär, och anemi (blodbrist). Depression och demens. Bristande mjölkproduktion, infertilitet och missfall. Impotens. Ödem, gikt, arterioskleros och magsår. Försämrad syreupptagningsförmåga, celldelning och rubbad proteinomsättning.


Vid brist på folat försämras celldelningen. Detta märks tydligt på snabbväxande celler som bildningen av röda blodkroppar i den röda benmärgen och leder till megaloblastisk anemi, vilket innebär att det bildas färre röda blodkroppar och att de som bildas blir stora och klumpiga. Vid folsyrabrist minskar även antalet leukocyter (vita blodkroppar) vilket försvagar immunförsvaret. Nedbrytningen av proteiner, som t.ex aminosyran histidin, rubbas. Vid tillförsel av folat ökar blodbildningen snabbt till det normala.


Låga halter av folsyraenzymer, vilka krävs för omsättningen av homocystein, ökar således halten av detta ämne i blodet vilket tros öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.


Folsyrebrist hos gravida kan orsaka missfall och ge fosterskador. Tillskott och normala nivåer av folsyra minskar således risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Folsyra produceras även av tarmbakterier. B9 (Folsyra) är ett vattenlösligt vitamin som finns i olika former – så kallade folater – som alla har folsyraaktivitet.


Andra namn för folsyra är folat, folacin och folinsyra. Det fungerar också som ett coenzym vid en lång rad kemiska processer i cellerna, däribland syntesen av DNA och RNA.
(Det är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att de röda blodkropparna ska kunna bildas och för normal celldelning).


Folsyra heter den syntetiska formen som ofta finns i kosttillskott, medan folat är den naturliga formen som finns i naturlig föda. Bra källor till folat är: romansallad, machésallat, spenat, sparris, kålrot, persilja, grönkål, broccoli, blomkål, rödbetor och linser. Den bästa källan till folat är kyckling- och kalvlever. Använder du tillskott av folsyra bör det helst vara i formen ”5-methyltetrahydrofolat” eller “5-MTHF”.


B10 - PABA. Vitaminet tillverkas av tarmbakterierna och kemiskt sett påminner PABA om sulfa. Sulfa dödar bakterier genom att blockera PABA i deras ämnesomsättning. Den stimulerar tarmfloran att bilda folsyra och hjälper även till vid bildandet av röda blodkroppar. Det skyddar effektivt mot ultraviolett strålning och förhindrar brännskador i solen. Motverkar rynkor och grått hår. Bristsymptom är: eksem, vitiligo (pigmentbrist), trötthet, utmattning, irritation, depression och nervositet.


Vitamin B12 - kobalamin. Bristsymtom är: trötthet, svaghet, retlighet, degeneration av synnerv, försämrad syn, osäker gång, förlust av reflexer, dåligt minne, nedsatt koncentration och inlärningssvårigheter, depression, mental obalans som känslomässiga svängningar, depression, sinnesförvirring, förföljelsemani, hörsel och andra hallucinationer, psykos, hysterisk psykos, senil psykos, personlighets förändringar, förvrängd verklighetsuppfattning (vanföreställninar), schizofreniliknande symtom, epilepsi, bipolär sjukdom, skinande hal röd tunga, hudproblem, diarré, förstoppning, inkontinens, gulsot, aptitlöshet, viktnedgång, nedsatt smaksinne, andnöd, stickningar och krypningar i händer och fötter, minnesförlust, koordinationsrubbningar, blödande tandkött, blekt tandkött, mjuk öm tunga, ont i mun/tunga, tungsveda och rödglänsande tunga, tunga med kraftig vit beläggning och samtidigt mörkröda kanter. Andra symtom är tillväxthämning hos barn, 


Svår brist kan ge perniciös anemi (blodbrist) och svåra nervskador. Lagras i levern. Förrådet räcker ca 3 år och det tar 5 år innan symtomen visar sig. Störning i MTHFR-faktorn kan ge brist.


B12 är viktigt för nervsystemet och bildandet av såväl röda som vita blodkroppar samt för cellernas ämnesomsättning. B12 motverkar toxiska leverskador och fettlever. B12 stimulerar bildandet av gallsyror och sänker blodets kolesterolhalt. B12 är det kemiskt mest komplexa vitaminet.


Finns det situationer som ökar behovet av vitamin B12 utöver malabsorption eller dålig näring?

Ja, under kriser och stress finns det ett ökat behov av vitamin B12 som förbrukas. Exempel på sådana omständigheter är extrema fysiska och psykiska belastningar, som psykiskt stressiga situationer. Om immunsystemet överbelastas av exempelvis resultat av långvarig sjukdom, kommer en ökning av B12-nivåerna att krävas då de sjunker.


Det ökade behovet beror delvis på de tillfälliga störningar som sådana omständigheter orsakar. Stress resulterar i minskat blodflöde till organ och matsmältningssystemet, samtidigt som balansen balanseras i magsyra och enzymer. Vitamin B12 krävs i stora mängder för produktion av hormoner och neurotransmittorer.


Vid stressiga situationer frisätts hormoner som adrenalin, noradrenalin och serotonin i stora mängder, vilket i sin tur förbrukar B12 avsevärt. Perioder av långvarig stress kan därför orsaka brist, men vanligtvis är det möjligt att täcka kroppens dagliga behov genom kosten eller tillskott av B12. Hos en del individer har fynd gjorts av låga kopparnivåer i samband med B12-brist. En annan sak att tänka på är att långvarig kortisonbehandling kan dränera kroppen på bl.a B-vitaminer och mineraler.


Kolin. Funktion: kolin är viktig för fettomsättningen och bildar tillsammans med inositollecitin. En viktig fettnedbrytare som gör det möjligt för fettet att transporteras till det ställe i kroppen där det behövs. Stärker lever och galla och förhindrar fettinlagring i levern. Kolin ingår också i flera lipoproteiner som behövs för att transportera mineraler ut i kroppens vävnader. Dessutom används kolin för att tillverka den viktiga neurotransmittorn acetylkolin. Förebygger grön starr. Diabetes och vissa andra sjukdomar och alkoholism kan ge bristsymtom annars är brister ovanliga för levern bildar själv kolin. Brist kan förorsaka bland annat sömnbesvär och dåligt minne.

Bristsymptom: blödningar i inre organ, fettlever, högt blodkolesterol, ateroskleros, nefrit och njurskador, myastenia gravis, Alzheimer och dåligt minne.


Inositol. Funktion: främjar syntesen av lecitin i levern. Upptas lätt via tarmen, En del omvandlas till socker och resterande del går via blodbanan ut till hjärtmuskel, hjärna, muskler och andra organ. Förbättrar funktionen hos lever, gallblåsa, binjurar, könskörtlar, hjärta och cirkulation. Stärker kapillärväggarna, förbättrar blodcirkulationen i ögonen och bildar en substans i hjärnan som förbättrar minnet. Det löser upp fetter och sänker blodets kolesterolhalt. Tarmbakterier bildar själva inositol. (vid skadad tarm störs funktionen).

Bristsymptom: ögonskador, hämmad tillväxt, utslag, förstoppning och håravfall, sömnbesvär, ångest, hypertoni och nervskador.


Biotin -vitamin B7. Funktion: tarmbakterierna kan normalt producera tillräckligt med biotin för människans behov och absorberas via tunntarmen. Det aktiverar bakteriebekämpande enzymer. Den används bland annat vid behandling överväxt av candida och för att bevara en frisk tarmflora. Medverkar vid cellernas oxidationsprocesser och katalyserar syntesen av fettsyror och hemoglobin. Biotin är viktigt för slemhinnor, hår, hud och naglar.

Bristsymptom: illamående, brist på aptit, anemi, kraftig trötthet, nedstämdhet, hallucinationer, panikångest, hudproblem, håravfall, muskelsmärtor och överkänslighet för beröring, candida, slät eller blek tunga, rodnande fjällig hud, håravfall, anorexi, trötthet och illamående.


C-vitamin. Bristsymtom: trötthet, retlighet, blödande tandkött, tandproblem, förkylningar, dålig matsmältning, håravfall, viktproblem, värk, blödningar, lätt för att få blåmärken, försämrad sårläkning.


Svår brist kan ge skörbjugg! C-vitamin (askorbinsyra) är en organisk syra och antioxidant. C-vitamin deltar vid bildning av kollagen i bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn ur födan och skyddar fettlösliga vitaminer och andra fettämnen i kroppen mot att oxidera (härskna). Vitaminet är alltså en så kallad antioxidant – cellernas försvar mot fria radikaler.


Vid C-vitaminbrist kan bindvävsproteinet, kollagen, inte bildas normalt. Kollagen är ett limämne som bland annat binder samman cellerna med blodkärlen. Skörbjugg är ett tillstånd orsakat av c-vitaminbrist som gör att blodkärlen blir mer genomträngliga och brister lätt. Det uppstår blödningar och blodutgjutningar och långsammare sårläkning. Blödningar kan förekomma i leder och slemhinnor i öga, näsan, mag-tarmkanal och tandkött. Giktsymptom samt degeneration av broskvävnaden, smärtor i ryggens nedre del och diskbråck kan uppträda. C-vitamin främjar produktionen av antistresshormon.


Binjurebarkens hormonproduktion är beroende av askorbinsyra och kolesterol, vilket förbrukas i stora mängder vid stress. Det främjar interferonproduktionen och är nödvändigt för omsättningen av folinsyra, tyrosin och fenylalinin.

C-vitamin främjar även upptaget av kalcium, järn, folsyra, zink, koppar och vissa aminosyror.


Akut: glåmig och oren hud, kraftlöshet, utmattning, aptitlöshet, dålig andedräkt, trötthet, blodbrist, sömnbehov, blåmärken, kringvandrande ledsmärtor - speciellt i benen, spondylosis deformans.


Senare stadie: smärtande tandkött, som lätt blöder och är svampigt och svullet, röda fläckar och småblödningar i huden, speciellt på benens nedre del, uppsvullna och purpurfärgade ögonlock, blod i urinen.


Allvarlig sen fas: oren, brunaktig hy, allvarlig försvagning, lätt ansträngning ger andnöd och hjärtklappning, svampigt och blödande tandkött, tandlossning, hämmad sårläkning, ledsmärtor, benskörhet, lunginflammation, fatal skörbjugg. Utmattning, rastlöshet, sinnesförvirring, depression, insjunket ansiktsuttryck.


Q10 – ubikinon – fettlöslig antioxidant. Q10 är absolut nödvändig för cellens hela energiförsörjning. Q10 stoppar kedjereaktioner med fleromättade fettsyror, det som kallas lipidperoxidation. En nackdel med Q10 och andra antioxidanter som överför två elektroner är att de även kan orsaka viss autooxidation. Brist kan bero på vissa sjukdomar som t.ex hjärt- och vissa muskelsjukdomar. Kroppen kan normalt tillverka tillräckligt av Q10.


Nyare forskning har visat en samverkan mellan selen och Q10. Mängden Q10 tycks sjunka med ökad ålder. Vid behandling med vissa läkemedel, som exempelvis blodförtunnande medel och kolesterol sänkande preparat som statiner, finns risk att upptaget av Q10 minskar.


Mineraler:


Kalcium. Torr och slapp hud, torrt och sprött hår, spröda naglar, dåliga slemhinnor, blödande tandkött, karies, högt blodtryck, sömnbesvär, ångest, retlighet, koncentrationssvårigheter, depressioner, domningar, stickningar och kramper. Om det finns för lite kalcium att tillgå frisätts kalcium från skelettet med benskörhet som resultat.


I riskzonen är tunna och smala kvinnor, äldre, kvinnor över 50 år, de som äter kortison och vissa andra läkemedel, de som äter mycket proteinrik kost och stora mängder sädesprodukter och spenat (fytinsyra och oxalsyra hämmar kalciumupptaget), de som har diabetes, njur- eller sköldkörtelsjukdomar, de som nyttjar mycket salt, alkohol, tobak eller kaffe (koffein och salt ökar kalciumutsöndringen), personer med benskörhet i släkten och de som använder laxermedel eller mineraloljor regelbundet.


För lite D-vitamin och magnesium och saltsyrabrist i magsäcken kan ge brist likaså skadad tarmslemhinna som hindrar absorption och nedsatt njurfunktion. D-vitamin och mindre mängder protein ökar kalciumupptaget. Kalk behövs särskilt för barn och ungdomar eftersom skelett och tänder utvecklas även för kvinnor i klimakteriet.


Fosfor. Funktion: det finns cirka 600-800 g fosfor totalt i kroppen. Ungefär 70 % av den fosfor vi får i oss via födan absorberas av kroppen. Njurarna reglerar fosforbalansen. Fosfor ingår och är viktigt för skelettet och tänderna. Ingår i DNA och RNA våra genetiska arvsanlag.


Fosfor är viktigt för metabolismen. Kalcium och fosfor är beroende av varandra och förändras det ena så förändras det andra. Det finns alltid dubbelt så mycket kalcium som fosfor i kroppen. Vid förhöjda fosforhalter i blodet skickar bisköldkörtlarna bud till skelettet att de behöver mer kalcium. Då frigörs Kalcium från skelettet för att fylla på det akuta behovet. Lagom mängd fosfor stöder en stark benstomme medan överskott urkalkar skelettet.


Brist på fosfor uppstår främst vid saltsyrabrist och hos dem som medicinerar med novalucol och annan antacida, samt hos dem med stora överskott av kalcium.


Bristsymptom: skakningar, kramper, stickningar, domningar, osteomalaci – benvävsuppluckring.


Magnesium. Livsnödvändig för överförsel av nervimpulser och en livsviktig co-faktor i B1 och B6 funktioner.

En stor del av befolkningen lider av magnesiumbrist och detta är en vanlig orsak till allergier, depressioner, PMS, njursten, migrän, epilepsi, karpaltunnelsyndrom och hjärtproblem. Vid stress förbrukas stora mängder magnesium, men även vid högt sockerintag.

Bristsymptom: Brist på magnesium medför kramptillstånd, i vissa fall tom epileptiska anfall, migrän, benkramper, ryckningar, muskelsmärtor, stickningar, positiv Chvostek reaktion (= lokal kramp eller smärtsamma rysningar med provokation av facialnerven), ledstelhet. Vanligt förekommande är störningar i cirkulationen som för högt blodtryck, åderförkalkning och hjärtsjukdomar.


Även sjukdomar i lever, bukspottskörtel och njurar, däribland njursten, minskad stresstolerans, förhöjd och oregelbunden puls, hyperaktivitet, överkänslighet för ljus- och ljudpåverkan, hörselstörningar, yrsel, hyperaktivitet, utmattning, depression, förlamning, aptitlöshet, sömnlöshet, irritabilitet, ångest, lågt blodsocker, spänningar, sömnlöshet, skakningar, morgonillamående vid graviditet, sväljningssvårigheter och förstoppning, svettningar.

*Chokladbegär indikerar ofta brist på magnesium.
*Begär efter salt eller kolhydrater kan tyda på att man har zinkbrist.


Natrium. Aptitförlust, muskelkramper, hög blodsockernivå, hård fysisk träning, yrsel, mental trötthet, cirkulationsrubbningar, långvariga kräkningar och diarréer.


Kalium. Bristsymtom är: trötthet, svaghet, kramp i benmuskulatur, förstoppning, täta urineringar, lågt blodtryck, psykos, förvirring, sömnlöshet, hjärtproblem, ödem, svullnad, domningar, låg blodsockernivå, akne och muskelsvaghet.


Funktion: kalium aktiverar ett stort antal enzymer och är viktigt för nervernas förmåga att reagera på stimuli och leda impulser. Det reglerar hjärtrytmen och har inflytande på hormonbalansen. Det medverkar vid omsättningen av fetter, kolhydrater och proteiner. Det är nödvändigt för njurarnas funktion och tillsammans med upprätthåller det den livsviktiga syra-basbalansen.


Andra bristsymptom är även Cushings sjukdom som innebär en överfunktion av binjurebarken som man kan få om kalium-natriumbalansen rubbas. Det blir överskott av natrium och underskott av kalium.


Kaliumbrist minskar glukostoleransen och därför är det extra viktigt med rätt balans hos de med diabetes. Vissa läkemedel kan frambringa kalium och magnesiumbrist som vattendrivande läkemedel (finns studier som bekräftar både kalium och magnesium dränage). Andra läkemedel som enligt vissa brukare själva (enskilda) misstänkts för att kunna framkalla kaliumbrist är exempelvis luftrörsvidgande läkemedel som bricanyl, buventol m.fl


Magnesiums funktioner och upptag i kroppen påverkas vid kaliumbrist. Låga kaliumnivåer kan ge magnesiumbrist. Likaså påverkas funktionen hos kalium och magnesium vid brist på zink.


Om man har ett normalt kaliumvärde som ligger över 3,5 och värdet börjar sjunka ner mot 3,0 kan vissa märka diffusa symtom. Sjunker värdet under 3,0 finns risk för rubbning av hjärtrytmen.


Järn. Bristsymtom: anemi, blekhet, trötthet, håglöshet, irritabilitet, nedsatt fysisk prestationsförmåga, försämrad inlärningsförmåga, psykisk påverkan, huvudvärk, nervositet, sömnlöshet, snabb puls, nedsatt aptit, matsmältningsbesvär, gasbildning, tunna naglar, bleka naglar, skedformade naglar, håravfall, yrsel, mag-tarmproblem, saltsug, blodsockerstörningar och nedsatt infektionsskydd/immunförsvar och fysisk prestationsförmåga med trötthet som följd. Dimsyn, yrsel, blek hy, ont i tungan, förstorad mjälte och hjärta. Låga järnvärden kan nedsätta sköldkörtel och binjureaktiviteten.


Mat lagad i gjutjärnsgryta anses av vissa vara positivt vid järnbrist.


Zink. En mineral med stor betydelse.


Bristsymptom:


Infertilitet
Sterilitet
Minskad spermieproduktion
Fosterskador och missbildningar
Missfall, Spontan abort
Låg födelsevikt
Nedsatt sexuell lust
Störningar i celldelningsprocessen
Försämrad tillväxt hos vissa drabbade
Störningar i reproduktionsorganen
Nedsatt inlärningsförmåga
Förlust av lukt och smak upplevelser
Dålig sårläkning
Ökade allergiska reaktioner
Problem med syn och ögonen
Håravfall (även Alopeci -"Skallighet" samt Alopeci Areata "Fläckar")
Nagelskador (Vita fläckar, gropar, ränder/spår i naglarna)
Inflammation nagelbanden
Hudbesvär som eksem
Psoriasis
Akne
Oren hy
Mjäll
Sår på skenbenen (smalbenen, blånader eller missfärgningar)
Cirkulationssjukdomar
Åderförkalkning
Vissa njur- och leverbesvär
Anorexi
Aptitlöshet, försämrad aptit
Bulimi
Paranoia
Depression
Stark kroppslukt
Godartad prostataförstoring
(prostatahypertrofi)
Impotens
Reumatism
Katarakt
Optikusneurit (synnervsinflammation, kan också ses vid förstadium till MS)
Hudåkommor såsom akne och dermatit
Vit beläggning på tungan
"Förkylnings-influensaliknande symptom"
Defekter och störningar i benmineraliseringen
Viktminskning
Hypogonadism hos män (minskat testosteron)
Infektioner, Infektionskänslighet
Små bröst hos kvinnor
Försenad pubertet hos ungdomar
Grov hud
Vita fläckar på huden
Mental trötthet
Kortväxthet (vissa)
Diarré
Penumoni
Blåmärken (hematom)
Blodpropp
Nedsatt immunförsvar
Minskat kollagen (bindväv)
Tvärbindning i kollagen
Makuladegeneration
Myopi
Näthinneavlossning
Störningar i hjärnfunktioner
Hjärtbesvär
Sköldkörtelrubbning
Kognitiva störningar
Ökad trötthet
Humörsvängningar
Aggression
Irritation
Mentala tillstånd som apati
Stressintolerans
Högt blodtryck
Hormonella besvär som sockersjuka
PMS


Zink hjälper till med avgiftning av tungmetaller (bland annat kvicksilver). Fytinsyra i fullkornsprodukter hämmar upptaget. Groddning, surdeg och långa jästider minskar mängden fytinsyra. Zinkbrist under graviditeten kan ge skelettmissbildningar hos barnet.


Extra zink behövs vid stort intag av vitamin B6. Starkt illaluktande kroppslukt och förekommer vid zinkbrist. Zink är nödvändigt för att upprätthålla normala nivåer av testosteron i serum.


Hälften av kroppens zinkdepåer finns muskelvävnaden, Zink finns även i ben, ögon, hjärnan, prostata, testiklar, hud och njurar. Zink, ett viktigt ämne som krävs för ämnesomsättningen i 300 av kroppens enzymer, och anses nödvändig för celldelning och syntesen av DNA och protein. Dessa enzymer är involverade i metabolismen av protein, kolhydrater, fett och alkohol.


Koppar. Brist är sällsynt hos friska människor. Bristsymptom: blodbrist med försvagning, ödem, osteoporos, kronisk eller periodisk diarré, förlust av normal hårfärg, skelettskador, störningar i reproduktionsorganen, järnbrist, nedsatt immunitet, håravfall, dålig hudstruktur, reumatiska inflammationer, andnöd, allergiska hud- och luftvägsbesvär, basedows sjukdom, cirkulationsbesvär med förslappningar och ärrbildningar i blodbanorna.

Brist kan vara även vara inblandat vid hudsjukdomar, ökad infektionsrisk och ämnesomsättningssjukdomar.

Mangan. Mangan medverkar till normal växt och upprätthållande av centrala nervsystemet och främjar den neuromuskulära koordinationen. Ingår som co-enzym i energiproduktion, broskutvecklingen och i kvinnliga hormoner och i interferon, immunsystemets naturliga antivirus - och antagligen anti-cancerfaktorer. Det medverkar vid proteinets sönderdelning i tarmen och vid bildandet av sköldkörtelns hormon tyroxin. Saliv innehåller en manganhaltig förening som skyddar tänderna mot karies. Ingår i syntesen av co-enzymer som förmedlar omsättningen av B-vitaminer samt C- och E-vitamin.


Bristsymptom: Diabetes, lågt blodsocker (hypoglykemi), atheroskleros, hjärtförsvagning. Nedsatt hårväxt och naglar, sjuklig rödhårighet (bristen kan bero på överskott av koppar). Ledgikt, periodiska länd- och ryggsmärtor (speciellt hos kvinnor), onda knän, myastenia gravis. Om bristen sker under uppväxt leder den till växtvärk, dålig skelettbildning och nedsatt växt samt försenad mental utveckling. Vissa former av anemi och cancer.


Andra tecken på brist kan vara störningar av tillväxten, testikelvävnaden förstörs, sterilitet (båda könen), impotens, struma och schizofreni. Manganbrist kan leda till försvagad och rubbad cellandning, glukosintolerans, yrsel, nedsatt hjärnfunktion, livmoderframfall, dålig aptit och dåligt balanssinne. I riskzonen är gravida och personer som äter mycket raffinerad mat och snabbmat.


Selen. Bristsymtom: muskeldegeneration, för tidigt åldrande, starr, huvudvärk, ökad känslighet för kadmium- och kvicksilverförgiftning och cancer. Keshans sjukdom (hjärt- och kärlsjukdom) har samband med selenbrist. Andra bristsymptom är åderförkalkning, angina pectoris, blodproppar och för högt blodtryck, gikt och reumatism, infektioner, allergi, astma och möjligtvis cystisk fibros, impotens och ofruktsamhet hos män. Sädesceller som saknar selen bryter svansen och kan inte simma.


Därutöver är selenbrist möjligtvis involverat i havandeskapsförgiftning och spädbarnsdöd. Grå starr, hudbesvär och tungmetallförgiftning. Cancer (speciellt i bröst och matsmältningskanal) men även i njurar, urinblåsa, lungor, hud, bukspottskörtel, lever och svalg.


*Selen är giftigt i för höga halter max 500µg/dag. För högt intag ger metallsmak i munnen och vitlöksdoft från svett och utandningsluft.


Jod. Funktion: av de 20-50 mg jod som finns i kroppen finns största delen i sköldkörteln och musklerna. Cirka 10 % finns i huden, cirka 7 % i skelettet och cirka 13 % finns i det endokrina systemet och i nervsystemet. Av det jod som tas upp av sköldkörteln, förenar sig där med proteinet tyreoglobulin och bildar hormonet tyroxin. Tyroxin reglerar hastigheten på ämnesomsättningsprocesserna i alla organ och celler. Detta hormon spelar också en roll då karotin ombildas till aktivt A-vitamin. Det kontrollerar hudens tillstånd, främjar tillväxt och utveckling och påverkar den fysiska och mentala aktiviteten.


Bristsymptom: jodbrist hos vuxna förorsakar struma det vill säga sköldkörteln förstoras. Jodbrist hos barn kan medföra kretinism med hämmad tillväxt och mental utveckling. Andra bristsymtom är anemi, nedsatt kroppstemperatur och blodcirkulation, lågt blodtryck, trötthet, mental apati och mottaglighet för infektioner. Dreglande på grund av förlorad kontroll av munnens muskler och dåliga tänder är andra. Jodbrist är sällsynt i Sverige.
Vid en mycket saltfattig kost bör man vara uppmärksam på sitt jodintag. Jodbrist hos vuxna ger endemisk struma eller låg sköldkörtelfunktion. Symtom på detta är viktökning, infektionskänslighet, dålig cirkulation, oförmåga att tänka klart, dregling, dåliga tänder, trötthet och långsam utveckling av könsorganen. Jodbrist hos gravida ökar risken för medfödd underfunktion av sköldkörteln hos barnet. Havssalt är inte jodberikat även salt som används inom storhushåll och livsmedelsindustrin kan vara utan jod. Örtsalter kan innehålla jod om kelp (alger) ingår.


Krom. Bristsymptom: diabetes och hypoglykemi, sötsug, ökning av blodfetter och kolesterol, åderförfettning, nervösa besvär, ögonproblem, grå starr, hjärtsjukdomar och åderförkalkning. Nervositet och irritation, sinnesförvirring, depression, inlärningssvårigheter, överdriven vattenkastning och törst, viktminskning, klåda, muskelförsvagning samt nervsjukdomar som vid diabetes trots normal insulinproduktion. Svettningar på grund av svängande blodsocker.


Låg blodsockerhalt ger sötsug. Brist är vanlig i kost som har ett högt innehåll av raffinerade livsmedel. Kromtillskott har varit till hjälp vid viktminskning. Idrottsmän har använt kromtillskott för att påskynda fettförbränning och förbättra uppbyggnad av muskelmassa.


Molybden. Bristsymtom, humörsvängningar, depression, hypoglykemi, rädsla, överkänslighet för kemikalier och nedsatt avgiftningsförmåga i levern. Molybden kan normalisera för höga järn- och kopparnivåer i kroppen.


Nickel. Fytinsyra hämmar absorptionen. Nickelintag via födan har inte visat sig vara toxiskt.


Kisel. Funktion: kisel är jämnt fördelat i den mänskliga organismen. Särskilt höga koncentrationer finns i bindväv, ben, tänder, hud, blodkärl och thymus.


Det stärker bindväv, vener, artärer, hjärna, muskler, ben, tänder, hår, naglar, hud och slemhinnor. Även i små mängder stärker det motståndskraften. Med stigande ålder minskar kiselkoncentrationen i thymus, artärer, hud, leder och bindväv. Parallellt med detta kan man se en tilltagande förkalkning samt förslappningar i de stora pulsådrorna. Tillsammans med koppar upprätthåller kisel bindvävens elasticitet. Kisel verkar förebygga Alzheimer genom att den motverkar aluminiumets effekter på kroppen.


Bristsymptom: Kiselbrist kan medföra ben- och ledbesvär, diskbråck och ischias, nagelsjukdomar, hudbesvär, rynkor och slapp hud, håravfall, ökad mottaglighet för infektioner, bihåleinflammation, irritation av slemhinnor.

Bor. Brist kan ge hämmad tillväxt, ökad utsöndring av kalcium och magnesium i urinen, sämre skelett och hämmad produktion av östrogen och testosteron. Intag på mer än 75 mg är giftigt.


Svavel. Inga kända bristsjukdomar. Låga värden i håranalys kan tyda på lågt proteinintag.

 
Fytinsyra är ett fosforhaltigt ämne som finns i fröets skal och grodd. Det binder vissa metaller till sig vilket gör att kroppen får svårare att tillgodogöra sig dessa mineralämnen. Det binder även till sig bl.a kadmium och bly som vi inte vill ha. Äter man väldigt mycket fytinsyrarika vegetabilier bör man vara uppmärksam på mineralintaget.
Groddning, uppvärmning, blötläggning, användande av surdeg och att långtidsjäsa brödet tar bort fytinsyran. Fytinsyra finns i helkorn, ärter, bönor, mandlar, nötter och frön.


*Bokmärk gärna denna sida då inlägget kommer att uppdateras i mån av tid...


*Vill du läsa mer i ämnet och om näringslära samt hur kosten ligger till grund för mängder av sjukdomar, allergier och överkänsligheter så kan du läsa Michael Håkansson populära böcker som du hittar här:


www.kostvetenskap.se


 


 


Referenser (fler kommer):

https://en.wikipedia.org/wiki/Rickets

Vitamin D and Rickets av Z.Hochberg (2003)

https://therockstaranthropologist.wordpress.com/2014/10/06/bone-and-the-disease-the-rachitic-pelvis/

https://www.fodelsehuset.se/hur/k-vitamin/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24811895

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4198903/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3404901/  (Mood disorder with mixed, psychotic features due to vitamin b12 deficiency in an adolescent: case report)

https://kellybroganmd.com/b12-deficiency-brain-health/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/05/antacids-vitamin-b12-deficiency.aspx

https://www.health.harvard.edu/blog/vitamin-b12-deficiency-can-be-sneaky-harmful-201301105780

https://www.b12-vitamin.com/deficiency-causes/

https://www.holisticprimarycare.net/topics/topics-o-z/vitamins-a-supplements/354-copper-deficiency-may-underlie-osteoporosis-anemia-and-neurodegenerative-disorders.html

https://www.uptodate.com/contents/copper-deficiency-myeloneuropathy/abstract/1,2,5,19,20,34,37,44,46,59

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/copper-deficiency

https://www.bmj.com/content/340/bmj.c508   

https://www.livestrong.com/article/476235-contraindications-of-vitamins-prednisone/

https://www.coastalpharmacyandwellness.com/drug-induced-nutrient-depletions-not-listed-on-rx/

https://www.drperlmutter.com/learn/resources/drugs-that-deplete-b-vitamins/

https://www.dailymail.co.uk/health/article-6056785/How-daily-prescription-pills-draining-body-vital-vitamins.html

https://books.google.se/books?id=OKy4CgAAQBAJ&pg=PT133&lpg=PT133&dq=prednisolone+drains+body+of+zink+magnesium&source=bl&ots=Ec9rh38OJZ&sig=ACfU3U1IcSrsqEBMgVQmFdpCP1ZWKbdijw&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwihu9WigtrgAhXLMJoKHU4iDisQ6AEwBXoECAMQAQ#v=onepage&q=prednisolone%20drains%20body%20of%20zink%20magnesium&f=false

https://www.livestrong.com/article/424267-what-depletes-b12-folic-acid/

https://books.google.se/books?id=ARFqDwAAQBAJ&lpg=PA1596&ots=yqQImBqLOT&dq=cortisone%20deplete%20minerals&hl=sv&pg=PA1596#v=onepage&q=cortisone%20deplete%20minerals&f=false

https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19970606000033   Buventol Easyhaler (sulbutamol)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1768353 The treatment of hyperkalemia with salbutamol

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2604875   Correction of hyperkalemia with intravenous

salbutamol in children with chronic renal insufficiency

https://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19870508000134   Bricanyl Turbuhaler (terbutalin)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15957133   Subcutaneous terbutaline use in CKD to

reduce potassium concentrations

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2747008     A new treatment of hyperkalemia in renal

failure with selective beta 2-adrenergic stimulant, terbutaline sulfate


Taggar: #Vitaminer, #vitaminbrist, #mineraler, #mineralbrist, #hälsa, #kost, #näring#Vitamin B1, #magnesium, #vitamin B12, #Vitamin B2, #Vitamin B3, #Vitamin B5, #Vitamin B6, #betydelse, #brister, #bristsjukdomar, #kosttillskott, #tillskott, #celiaki, #funktioner, #glutenintolerans, #krom, #zink, #glutenintolerans, #äträtt, #bramat

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Michael Håkansson - Tisdag 23 juli 12:24


    Läs solskenshistorien om Mathilda på min huvudblogg: https:modernasjukdomar.blogspot.com/2019/07/en-solskenshistoria.html   Tagg: #solskenshistoria ...

Av Michael Håkansson - Lördag 8 juni 10:34


I morse (8 juni) passerades 2,6 miljoner visningar av min hälsoblogg! Rekord!      https://modernasjukdomar.blogspot.com       #hälsa,  #ohälsa,  #blifrisk ...

Av Michael Håkansson - Onsdag 29 maj 10:55


Passa på att fynda under utförsäljningen av mina böcker där priserna nu är rejält sänkta för att tömma lagret!Böckerna går att köpa styckvis, eller i 2-pack med ännu mer rabatt eller i 3-pack till ett riktigt kanonpris. Se till att skaffa kunskap nu ...

Av Michael Håkansson - Lördag 20 april 10:59


    Besök gärna min välbesökta blogg om hälsa: Modernasjukdomar   Taggar: #hälsa #friskhet #bramat #äträtt #fibromyalgi #trötthet #utbränd ...

Av Michael Håkansson - Måndag 15 april 11:36


   Gurkmeja - biotillgänglighet och antiinflammatoriskt. Gurkmejan cch dess hälsofrämjande egenskaper uppmärksammas av allt fler och intresset växer. Själv har jag länge föreslagit dem som lagt om sin kost till allergenfri (främst gluten och meje...

Presentation


Michael Håkansson

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
<<<
Februari 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ dinhalsa med Blogkeen
Följ dinhalsa med Bloglovin'

Gästboken


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se